OneWeb та Eutelsat об’єднуються для протистояння SpaceX і Amazon

Супутникові компанії OneWeb і Eutelsat домовилися про об’єднання. Вартість угоди склала 3,4 млрд доларів. Злиття двох компаній створить потужного гравця на ринку глобального інтернет-зв’язку, який конкуруватиме з такими гігантами, як Starlink від SpaceX і Kuiper від Amazon. Разом обидві компанії зможуть об’єднати свої супутники на низькій навколоземній орбіті у єдину мережу, запропонують своїм клієнтам більші швидкості інтернет-з’єднання з меншою затримкою та охоплять більші території. При цьому OneWeb та Eutelsat продовжуватимуть працювати як окремі бренди. Нинішні акціонери OneWeb отримають 50% акцій Eutelsat після завершення злиття, яке може відбутися в першій половині 2023 року.

Супутник OneWeb
Супутник OneWeb

«Об’єднання компаній дозволить нам розширити зв’язок та надати нашим клієнтам рішення для їхніх потреб у ще ширшому діапазоні застосунків. Ця комбінація прискорить комерціалізацію флоту OneWeb, одночасно підвищуючи привабливість профілю зростання Eutelsat», — заявив голова Eutelsat Домінік Д’ Хіннін.

Скільки супутників мають компанії?

Французька компанія Eutelsat забезпечує телебачення та Інтернет, використовуючи 36 супутників на геостаціонарних орбітах навколо екватора Землі. OneWeb наразі має на орбіті 648 супутників, із яких 428 використовуються для надання телеком-послуг.

Низькоорбітальне супутникове інтернет-підприємство Amazon Project Kuiper запланувало вивести 3236 супутників, але поки що не має жодного на орбіті. SpaceX Starlink, для порівняння, вже запустив тисячі супутників, та має понад 250 тисяч абонентів і пропонує послуги високошвидкісного Інтернету в усьому світі, включно з Україною.

Тернистий шлях OneWeb

Компанія OneWeb була заснована 2012 року. Основною її метою було розгортання системи з 650 супутників, призначених для надання широкосмугового глобального Інтернету. 2020 року OneWeb оголосила про своє банкрутство. Це сталося через труднощі з отриманням фінансування, необхідного для завершення проєкту. Після цього компанію викупив міжнародний консорціум, до складу якого увійшли уряд Великої Британії та індійський телекомунікаційний оператор Bharti Global Limited. Після реструктуризації OneWeb відновила розгортання системи.

OneWeb на ранньому етапі змагалася зі SpaceX за надання Інтернету в Арктиці. У березні 2021 року компанія запустила в космос 36 супутників, а в липні минулого року оголосила, що завершила свою місію «Від 5 до 50», щоб забезпечити покриття від Північного полюса до 50-ї паралелі. Він був орієнтований на глобальне покриття до червня цього року, але заплановані запуски з росії були припинені після того, як країна-агресорка вдерлася в Україну. «Роскосмос» почав шантажувати OneWeb, у результаті чого компанія розірвала угоду з росіянами та була змушена звернутись до SpaceX для продовження запусків.

Нагадаємо, що раніше ми спробували розібратись, чи зашкодить 5G широкосмуговому супутниковому зв’язку.

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Долучайтеся: https://t.me/ustmagazine