NASA «занурилася» у смертельно небезпечну атмосферу Венери

NASA планує відправити місію до Венери після 30-річної перерви. Влітку аерокосмічна адміністрація оголосила про старт розробки місій DAVINCI+ та VERITAS. Днями вона випустила відеоролик про те, як проходитиме цей екстремальний політ. На представленій візуалізації продемонстровано занурення зонда DAVINCI+ у венеріанську атмосферу.



Запуск апарата DAVINCI+ відбудеться 2029 року. Він досліджуватиме походження та еволюцію Венери. Апарат розпочне свою місію з двох обльотів планети, під час яких він вивчатиме вершини її густих хмар. Після завершення двох обертів автоматичний розвідник випустить зонд, який плавно спускатиметься на поверхню через щільну атмосферу. Під час спуску він збиратиме дані та робитиме знімки.

Атмосфера Венери

Венеріанська атмосфера  це вкрай негостинне місце з екстремально високими температурами, руйнівним тиском і смертельно небезпечними хмарами, що складаються з крапель сірчаної кислоти. З останніми боротися найважче. Докладніші відомості про склад атмосфери можуть допомогти дослідникам дізнатися про історію Венери й, можливо, навіть знайти докази існування там води в давнину.

DAVINCI+
Місія DAVINCI+ Ілюстрація: Wikipedia

Наближаючись до поверхні, зонд робитиме знімки Області Альфа. Фото місцевих скелястих утворень допоможуть дізнатися, з чого вони складаються і чи текла колись тут вода. Все це може підказати вченим, чи була Венера «живою» і що стало причиною найсильнішого в Сонячній системі парникового ефекту.

Місія DAVINCI+
Місія DAVINCI+ зі спуску на поверхню Венери. Ілюстрація: Wikipedia

«Кожна підказка на Венері прихована за завісою масивної непрозорої атмосфери з несприятливими умовами для дослідження поверхні. Тому ми маємо бути кмітливими та доправити туди найнадійніші наукові інструменти. Саме тому ми назвали нашу місію DAVINCI+ на честь геніального винахідника Леонардо да Вінчі, який свого часу вийшов за межі науки, щоб поєднати її з інженерією, технологіями та навіть мистецтвом», прокоментував Джеймс Гарвін, голова місії DAVINCI+.

У разі успішної реалізації місії DAVINCI+ стане першим апаратом, що спуститься на Венеру після радянських зондів «Вега», які здійснили посадку на планету 1985 року.