​​NASA планує запустити ядро ​​станції LOP-G на одному носії

У березні цього року керівництво NASA зробило зміну планів і «відв’язала» місію Artemis 3 від навколомісячної орбітальної станції Lunar Orbital Platform — Gateway (LOP-G). Спочатку передбачалося, що ця станція буде використана учасниками експедиції як перевалковий пункт. Однак тепер екіпаж Artemis 3 планують відправити безпосередньо до Місяця.

Станція LOP-Gateway (концепт). Джерело: NASA

Попри це, в NASA запевняють, що LOP-G залишається важливою частиною програми Artemis і буде залучена в наступних місячних експедиціях. Аерокосмічна адміністрація продовжує опрацьовувати проєкт станції та вже внесла одну важливу зміну.

У недавньому інтерв’ю, заступник глави NASA за програмами пілотованих польотів Даг Ловерро (Doug Loverro) розповів про те, що відомство вирішило змінити архітектуру збірки LOP-G. Початковий план передбачав, що 2 перших модулі станції (електродвигунний елемент, який будує компанія Maxar, і невеликий житловий відсік виробництва Northrop Grumman) будуть запущені окремими носіями у 2022 й 2023 роках, а потім в автоматичному режимі справлять стикування на селеноцентричній орбіті.

Однак тепер інженери NASA дійшли висновку, що обидва модулі можна запустити, використовуючи лише 1 ракету. Найбільш ймовірний кандидат на цю роль — Falcon Heavy. Нині фахівці компанії SpaceX займаються створенням модифікації цього носія з подовженим головним обтічником для американських ВПС. Розрахунки, проведені співробітниками NASA, показали, що ракета зможе підняти 2 зчеплені модулі LOP-G.

За словами Ловерро, використання 1-єї ракети замість 2-ох, істотно спрощує будівництво станції, що дозволяє зменшити як витрати, так і ризики. Формально NASA доки не вибрала Falcon Heavy для доставлення ядра станції до Місяця. Але ймовірність вельми велика, що SpaceX все ж отримає цей контракт. Орієнтовно запуск відбудеться у 2023 р.

Нагадаємо, що раніше ця компанія також виграла контракт на постачання LOP-G, для чого вона збирається побудувати новий вантажний космічний корабель Dragon XL.

За матеріалами: https://spaceflightnow.com