Проект SETI отримав 200 млн доларів на пошук інопланетян

Інститут SETI, що займається пошуком доказів існування позаземного розуму, отримав додаткове фінансування у розмірі 200 млн доларів від спадщини Франкліна Антоніо. Очікується, що цей внесок сприятиме подальшим науковим зусиллям у пошуках інопланетного життя за межами нашого світу.

SETI
Інститут SETI використовує антенний масив ATA (Allen Telescope Array) для прослуховування сигналів із космосу та пошуків у них штучних сигнатур. Фото: SETI

Франклін Антоніо був співзасновником і головним науковим співробітником Qualcomm — провідної компанії в галузі досліджень і розробок бездротових телекомунікацій. Плідний винахідник, власник сотень патентів помер 13 травня 2022 року у віці 67 років. Він був великим прихильником роботи Інституту більше ніж десятиліття.

 «Керуючись нашою основною місією та баченням Франкліна Антоніо, ми тепер маємо можливість підвищити й прискорити наші дослідження та зробити нові відкриття на благо всього людства для майбутніх поколінь», — заявив у прес-релізі президент і головний виконавчий директор Інституту SETI Білл Даймонд.

Allen Telescope Array
Антени обсерваторії ATA . Фото: SETI

Інститут SETI використовує обсерваторію ATA (Allen Telescope Array) для прослуховування сигналів із космосу з метою пошуку в них штучних сигнатур, що натякали б на присутність позаземних цивілізацій, які намагаються вийти на зв’язок. Крім того, SETI вивчає екзопланети, щоб виявити ті з них, на яких може існувати життя. Зрозуміло, що такі багаторічні дослідження вартують чимало, тож нещодавня пожертва буде дуже корисною.

Проекти SETI традиційно покладаються на обмежені урядові гранти та приватні пожертви. Внесок Антоніо дозволить розширити сферу досліджень, включно з запуском більшої кількості космічних місій і розробкою нових освітніх програм. Він також підтримає створення стипендій для молодих вчених, сприятиме глобальному дослідницькому партнерству та допоможе в розробці інноваційних технологій спостережень і аналітичних інструментів. Також організація планує модернізувати обсерваторію ATA.

SETI
Інститут SETI планує модернізувати обсерваторію ATA

«Фінансування надасть нашим командам свободу орієтнтуватися на власні наукові пріоритети, а також вивчати технологічний, філософський і соціальний вплив їхніх досліджень на наше повсякденне життя тут, на Землі», — пояснила директор Центру досліджень Карла Сагана в Інституті SETI Наталі Каброль.

Раніше ми створили цікавий тест, у якому ви зможете перевірити свої знання про проект SETI.

За матеріалами gizmodo.com

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Долучайтеся: https://t.me/ustmagazine