Virgin Orbit опинилася на межі банкрутства

Майбутнє Virgin Orbit висить на волосині. Щоб врятуватися від банкрутства, компанія активно шукає грошових вливань. Останній рік вона намагалася досягти успіху у сфері запуску супутників, але зазнала серйозної невдачі в січні, коли спроба запуску над Великою Британією завершилася невдачею. Нещодавно потенційний покупець раптово відмовився від угоди на 200 млн доларів. Наразі з Virgin Orbit ведуть перемовини інші компанії. Але якщо інвестор швидко не знайдеться, банкрутство може статися вже цього тижня, повідомляє CNBC

Virgin Orbit
Літак Boeing 747 з ракетою LauncherOne під крилом

Про труднощі вперше стало відомо минулого тижня, коли були звільнені всі 750 співробітників у пошуках спонсора. Компанія відмовляється коментувати повідомлення про перемовини. Хоча люди, знайомі з цим питанням, повідомили, що генеральний директор Virgin Orbit Ден Харт та вище керівництво протягом вихідних обговорювали потенційних інвесторів.

Virgin Orbit була відокремлена від Virgin Galactic 2017 року. Але її найбільший акціонер, засновник Virgin Річард Бренсон, відмовився надавати більше коштів після того, як вклав у підприємство понад 1 млрд доларів у листопаді 2022 року. У своїй боротьбі за виживання компанія також співпрацює з Alvarez & Marsal (A&M) і Ducera, двома фірмами з реструктуризації, щодо резервного плану на випадок, якщо їй не вдасться отримати нове фінансування, повідомляє Sky News.

Чотири успіхи та одна катастрофа

Після невдалого запуску в січні компанія сподівалася спробувати ще один старт у найближчі тижні. Але така спроба здається вкрай малоймовірною через поточні обставини. Повітряний старт Virgin Orbit використовує модифікований літак Boeing 747 з ракетою LauncherOne під крилом для запуску невеликих супутників на орбіту для приватних компаній і урядів. Перевага повітряних запусків Virgin Orbit перед конкурентами, такими як SpaceX і RocketLab, полягає в тому, що її ракета може піднятися у повітря практично з будь-якого місця, де є злітно-посадкова смуга, без потреби у дорогій інфраструктурі, та не залежить від погодних умов, які можуть затримати наземний запуск.

На сьогодні Virgin Orbit виконала чотири успішні місії. Усі вони стартували з повітряно-космічного порту Мохаве в каліфорнійській пустелі. Перша відбулася у січні 2021 року, а остання — у липні 2022-го. Але ракета, запущена в січні, не змогла вийти на орбіту, що призвело до втрати дев’яти малих супутників для низки комерційних клієнтів. Ймовірною причиною катастрофи був паливний фільтр, повідомила Virgin Orbit минулого місяця.

Раніше ми писали про те, що космічним туристам Virgin Galactic повідомили сумну звістку.

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Приєднуйтесь: https://t.me/ustmagazine