Російський супутник назвали загрозою для американського апарата

Російський супутник «Космос-2576» насправді призначений для знищення інших космічних апаратів, конкретно — американських. Про це заявили представники Космічного командування США.

Орбіти супутників «Космос-2576» и USA 314

«Космос-2576» був запущений 16 травня з території космодрому Плесецьк. Він рухається в тій самій орбітальній площині, що й американський апарат USA 314, який являє собою супутник оптичної розвідки KH-11. Поки що «Космос-2576» перебуває на нижчій орбіті, але він може підняти її висоту, що забезпечить йому зближення з USA 314.

Спочатку експерти, які займаються моніторингом космічного простору, дійшли висновку, що «Космос-2576» являє собою супутник-інспектор. Так називають апарати, призначені для стеження за іншими супутниками. Росія вже неодноразово запускала подібні апарати. Наприклад, «Космос-2558», метою якого став USA 326, або «Космос-2542», що стежив за апаратом USA 245.

Однак у випадку з «Космосом-2576» Космічне командування США заявило, що це не просто інспектор, а повноцінна протикосмічна зброя. Ймовірно, вона здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті. Американські спецслужби очікували на запуск «Космосу-2576» і вже поділилися з союзником своєю оцінкою ситуації.

Ситуація з «Космосом-2576» відбувається на тлі заяв американської сторони про намір росії розгорнути в космосі ядерну зброю, призначену для знищення супутників. Поки що вона не введена в дію, але Пентагон вельми серйозно розглядає ситуацію, що склалася, яка оцінюється як значна загроза національній безпеці.

Нагадаємо, що нещодавно Росія наклала вето на резолюцію про заборону ядерної зброї в космосі.

За матеріалами Reuters

11 вересня в Арктиці спостерігалася мінімальна кількість льоду
Сильно пошкоджені колеса не заважають Curiosity відкривати незвідані скарби Марса
Компанія Radian Aerospace провела випробування свого космоплана
Вчені знову пропонують використати атомну бомбу для порятунку Землі
Товщина озонового шару над Арктикою досягла рекордного значення
Джети чорних дір спричиняють вибухи зірок
Вдалий дебют: новий спектрограф знайшов суперземлю біля близької зорі
Самовбивча місія: ESA навмисно зруйнує супутник одразу після запуску
У Кельні з’явився шматочок місячної поверхні
Українець на Марсі: NASA завершила найскладнішу симуляцію місії до Червоної планети