Нові космічні обсерваторії зможуть побачити затемнення на екзопланетах

Вчені розраховують уже найближчими десятиліттями побачити чимало супутників, що обертаються навколо екзопланет. Це стане можливим під час їхніх затемнень і транзитів. Очікується, що нова орбітальна обсерваторія Habitable Worlds Observatory зможе впоратися з цим завданням.

Затемнення на екзопланетах
Затемнення на екзопланетах. Джерело: phys.org

Нова обсерваторія зможе побачити екзомісяці

Станом на травень 2024 року науковці вже кілька разів заявляли про відкриття супутників екзопланет. Щоправда, на сьогодні всі ці повідомлення вважаються дуже сумнівними — занадто вже крихітні та далекі від нас ці об’єкти.

Проте вчені з низки американських університетів впевнені, що невдовзі у людей з’явиться можливість надійно встановити факт існування цих об’єктів. У цьому їм допоможе нова космічна обсерваторія Habitable Worlds Observatory (HWO).

Проєкт її створення базується на більш ранньому концепті LUVOIR-B. Сучасного вигляду цей проєкт набув під час конференції Astro 2020. Цілком можливо, що він стане реальністю вже в середині 2030-х років завдяки використанню носіїв нового покоління SLS та Falcon Heavy.

Очікується, що це буде велетенське дзеркало, яке виведуть у точку Лагранжа L₂ системи«Сонце-Земля». Телескоп працюватиме у широкому діапазоні частот — від інфрачервоного до ультрафіолетового світла. Очікується, що він зможе напряму спостерігати екзопланети, а не лише реєструвати ознаки їхньої присутності у вигляді зміни яскравості чи коливання зір. Крім того, цей інструмент використовуватиметься для пошуків життя в далекому космосі.

Затемнення на екзопланетах

Найбільше у проєкті HWO вчених інтригує можливість бачити затемнення й інші подібні явища, викликані рухом супутників навколо планет. Очікується, що це вдасться зробити завдяки високій чутливості до зміни яскравості та спектру відбивання небесного тіла.

Коли екзомісяць проходитиме між нами та його батьківською планетою, це буде одна картина, коли тінь від нього вкриватиме частину поверхні — інша, а коли він сам ховатиметься у тіні планети — це буде щось третє. Крім того, вчені розраховують, що їм також вдасться вловити моменти, коли супутник ховатиметься від них за планету.

Астрономи вже мають певне уявлення про те, якими можуть бути всі ці події. 2008 року зонд EPOXI провів низку спостережень за Землею та Місяцем із великої відстані, зареєструвавши чимало затемнень і транзитів.

Дослідники сподіваються, що в майбутньому, порівнюючи зображення екзопланети з цими еталонами, HWO зможе розпізнати затемнення. Загалом вони очікують побачити від 2 до 20 подібних подій на відстанях до 35 світлових років. А на більших відстанях цілком можливою є реєстрація ще кількох подій, що відбуватимуться з великими супутниками планет-гігантів.

Вчені очікують, що HWO зможе побачити затемнення відразу кількома способами. Крім того, є надія, що ця обсерваторія зареєструє й інші цікаві речі: кільця, зміну погоди, а також особливості обертання екзопланет, які можуть спричинити зміну їхньої яскравості.

За матеріалами phys.org

Вихід у відкритий космос зупинили через витік зі скафандра
У зібраних зразках Perseverance на Марсі міститься справжній скарб
Епічний схід Полуничного Місяця потрапив на фото
Родина, котра постраждала від космічного сміття, подала проти NASA позов до суду
Доставка за 53 дні: капсула зі зразками ґрунту зі зворотного боку Місяця повернулася на Землю
«Чортова отрута»: китайська ракета з токсичним паливом упала в населеній місцевості
У центрі Чумацького Шляху знайдений «космічний ботокс»
Рекордно віддалений квазар виявився дивовижно нормальним
Сезонні примхи Сатурна: на планеті знайшли ключ до розуміння погоди газових гігантів
Доповнена реальність допомагає інженерам будувати космічні апарати