Китай спростував приналежність ракети, що впаде на Місяць

Відпрацьований ракетний ступінь, який упаде на зворотній бік Місяця 4 березня 2022 року, не є частиною місії «Чан’е-5T1». Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ КНР.

Нагадаємо, що наприкінці січня нинішнього року учасники проекту Project Pluto, в рамках якого здійснюється відстежування навколоземних об’єктів як природного, так і штучного походження, зробили цікаву заяву. Проведені ними розрахунки показали, що 4 березня 2022-го на зворотний бік Місяця впаде відпрацьований ракетний ступінь. Його «джерелом» була названа ракета Falcon 9, що використовувалася для запуску супутника DSCOVR у лютому 2015 року.

В перших числах лютого астрономам удалося відзняти ступінь і підтвердити, що він дійсно впаде на Місяць. Але при цьому з’ясувалося, що сталася помилка, й він є частиною не Falcon 9, а зовсім іншого носія.

Новим «головним підозрюваним» став третій ступінь китайської ракети «Чанчжен-3C». Він використовувався для запуску в жовтні 2014 року зонда «Чан’е-5Т1». Його метою було відпрацювання технологій, що згодом були використані при проектуванні місії «Чан’е-5», яка доправила на Землю зразки місячного грунту.

Однак у своїй нещодавній заяві представники МЗС КНР спростували належність ступеня до цієї місії. За їхніми словами, він згорів у верхніх шарах земної атмосфери. Така заява додає ще більше загадковості цій історії та наочно демонструє складності з відстежуванням об’єктів у дальньому космосі.

Також ви можете почитати про те, як випробування російської протисупутникової зброї спровокували шквал небезпечних зближень на навколоземній орбіті.

За матеріалами https://spacenews.com

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!
Долучайтеся: https://t.me/ustmagazine