3200 мегапікселів: створена найбільша у світі цифрова камера для астрономії

Дослідники з лабораторії SLAC після семи років майже завершили створення камери Legacy Survey of Space and Time (LSST). Це найбільша у світі цифрова фотокамера, яка коли-небудь будувалась для астрономії. Розміри та вага фотокамери вражають: вона важить три тони, а завбільшки з невеликий автомобіль. Такі розміри їй необхідні, щоб вмістити 1,57-метрову лінзу та цифровий сенсор роздільною здатністю 3200 мегапікселів. Варто зазначити, що цей об’єктив уже увійшов у Книгу рекордів Гіннеса. Навіть більше, на борту камери є пристрій для її охолодження до температури -100°C для зменшення викривлень.

Фотокамера Legacy Survey of Space and Time (LSST)
Фотокамера Legacy Survey of Space and Time (LSST). Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell, SLAC National Accelerator Laboratory

Ширококутна оптична камера з великою апертурою здатна переглядати світло від довжин хвиль від ультрафіолетового до ближнього інфрачервоного діапазону та складається зі 189 датчиків із зарядовим зв’язком (CCD). SLAC пояснює, що фокальна площина шириною 64 см відповідає за поле зору в 3,5 градуса, що означає, що камера здатна захопити у понад 40 разів більшу площу повного місяця на небі.

1,57-метровий об'єктив Legacy Survey of Space and Time (LSST)
1,57-метровий об’єктив Legacy Survey of Space and Time (LSST). Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell, SLAC National Accelerator Laboratory

Велетенська камера згодом буде розміщена на телескопі Simonyi Survey Telescope обсерваторії Vera C. Rubin у Чилі. Місія LSST полягатиме у спостереженні за нічним небом протягом десятиліття з метою надання великої кількості даних для вирішення найбільших таємниць Всесвіту, включаючи природу темної енергії та темної матерії. Під час роботи 3,2-гігапіксельний детектор щодня збиратиме по 15 терабайтів даних для дослідження 37 млрд зір і галактик.

Фотокамера Legacy Survey of Space and Time (LSST) уже увійшла до Книги рекордів Гінеса
Фотокамера Legacy Survey of Space and Time (LSST) уже увійшла до Книги рекордів Гіннеса

Хоча камера майже готова, залишилося ще додати кілька компонентів. Ключовими для її роботи є шість фільтрів, які встановлюються на об’єктив. Кожен із цих фільтрів має покриття, яке пропускає світло лише певної довжини хвилі, й вони були створені у двох місцях: Массачусетс і Прованс. Зараз вони чекають на монтаж.

Команда інженерів
Команда інженерів поруч із Legacy Survey of Space and Time (LSST). Фото: Jacqueline Ramseyer Orrell, SLAC National Accelerator Laboratory

Після встановлення камера пройде остаточне тестування перед тим, як її запакують для довгої подорожі на південь, яка відбудеться на спеціальному вантажному літаку Boeing 747. Після встановлення на обсерваторії Vera C. Rubin команда очікує, що перші фотографії отримає 2024 року.

Раніше ми повідомляли про ТОП-4 телескопи, які збудують до 2030 року.

За матеріалами stanford.edu та Petapixel

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Приєднуйтесь: https://t. me/ustmagazine