Зближення Венери з Марсом: як і коли спостерігати зустріч планет в Україні?

З точки зору наземних спостерігачів дві найближчих до Землі планети — Венера та Марс — не так уже й часто опиняються на небесній сфері поруч. Востаннє це трапилося 1 липня минулого року, але класичного «планетного сполучення» тоді не спостерігалося: Венера майже «наздогнала» Марс, підійшовши до нього на 3,5°, але потім змінила напрямок руху з прямого на зворотний і почала швидко від нього віддалятися. 22 лютого відбудеться більш тісне «рандеву» цих планет, яке ми за сприятливої погоди зможемо побачити з території України.

Проблеми з малим нахилом екліптики до горизонту весняними ранками в лютому вже проявляються повною мірою, тому, не дивлячись на суттєву кутову відстань від Сонця (26°), умови для спостережень цікавого планетного зближення в наших широтах не дуже сприятливі. 

У Києві 22 лютого Венера зійде приблизно о шостій годині ранку, а за п’ять хвилин з’явиться й Марс. Безпосередньо над обрієм, звичайно, побачити планети буде важко — краще почекати, поки вони трохи піднімуться. На момент початку ранкових громадянських сутінків, тобто о 6:25 за київським часом, їхня висота складатиме понад 2° та зростатиме далі. Найтісніше зближення очікується приблизно опівдні до відстані менш ніж дві третини градуса (37,5 кутових мінут). У просторі в цей момент небесні тіла розділятиме 0,772 а.о. (115 млн км).

У південних областях України видимість планетного сполучення буде трохи кращою — там на початок громадянських сутінків Венера з Марсом встигнуть піднятися над обрієм майже на 4°.

Оскільки обидві планети зараз рухаються небесною сферою в одному напрямку, відстань між ними після максимального видимого зближення зростатиме досить повільно: вранці 23 лютого ми побачимо їх у 43 мінутах одна від одної. Тож будемо сподіватися, що в один із найближчих днів погода дозволить нам помилуватися цим цікавим явищем. До речі, зоряні величини Венери та Марса зараз становлять відповідно -3,9ᵐ і +1,3ᵐ, що означає різницю потужності світлового потоку від них у 120 разів.

Наступного разу Марс із Венерою «зійдуться» на нашому небі 8 січня 2026 року, коли видима відстань між ними складатиме біля чверті градуса. Але побачити ми цього не зможемо, оскільки в той самий день менш ніж у градусі від пари планет опиниться Сонце.

Про інші визначні астрономічні події 2024 року можна прочитати тут.

Тільки найцікавіші новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Долучайтеся: https://t.me/ustmagazine