Сонце у Тельці, але астрологія тут ні до чого. Розкриваємо таємниці сузір’я

14 травня Сонце увійде у сузір’я Тельця. При цьому у відповідному знаку зодіаку воно перебуває ще з 21 квітня і скоро має вийти з нього. Це ще раз доводить, наскільки суттєво астрономія відрізняється від астрології. Тож ми вирішили розповісти, що цікавого в цій групі зір саме з погляду справжньої науки.

Сузір'я Тельця
Сузір’я Тельця

1. Яка зоря сузір’я Тельця є найяскравішою?

Найяскравіша зоря сузір’я Тельця — Альдебаран — позначена грецькою літерою α (альфа). Її також називають «Око Тельця». До баранів назва цього світила жодного стосунку не має. З арабської вона перекладається як «послідовник», бо на нічному небі завжди рухається за скупченням Плеяди.

Альдебаран дуже легко знайти: якщо з’єднати три зорі Поясу Оріона зліва направо і продовжити цю лінію — першим яскравим світилом на шляху буде саме він. Та й узагалі не помітити його вкрай важко, адже він є однією з найяскравіших зір нічного неба та найяскравішим у зодіакальних сузір’ях.

Насправді Альдебаран — відносно невеликий червоний гігант, розташований на відстані 65 світлових років. Він лише на 16% важчий за Сонце, проте за радіусом у 45 разів перевищує наше світило. Вік його складає 6,4 млрд років.

2. Яка зоря в Тельці є найближчою до нас?

Найближчим до нас об’єктом сузір’я Тельця є крихітний коричневий карлик WISE 0410+1502. Відстань до нього становить 21,4 світлового року. Його важко назвати справжньою зорею, адже при масі лише втричі більшій за Юпітер він точно не може підтримувати термоядерні реакції. Температура його поверхні оцінюється лише в 180°С.

Що ж до повноцінних зір, то найближчою з них у сузір’ї Тельця є Gliese 176. Її відділяє від нас 31 світловий рік. Це достатньо великий червоний карлик, маcа якого складає приблизно 49% маси Сонця, а радіус — 48% сонячного. Цікавий він тим, що навколо нього обертається планета, приблизно в 9 разів важча за Землю. Один рік на ній триває лише 8,8 доби, вона являє собою маленький гарячий нептун.

Між іншим, 300 тис. років тому Альдебаран перебував ще ближче до Сонячної системи — відстань до нього складала менше 20 світлових років. Тоді він був найяскравішою зорею нічного неба.

3. Що таке зоряні скупчення Ясла та Гіади?

Найдивовижніші об’єкти, які можна розгледіти у Тельці неозброєним оком, — зоряні скупчення Плеяди та Гіади. Вони є найближчими до нас скупченнями цього типу. Відстань до першого з них оцінюється у 150, а до другого — 440 світлових років.

Гіади можна знайти зовсім поруч з Альдебараном. Вони нагадують купку дрібних іскорок навколо нього. Насправді до складу цього розсіяного скупчення входить близько 700 світил включно із зорею-гігантом ε Тельця, навколо якої обертається планета.

Плеяди, або Стожари, розташовані в тому ж напрямку від Альдебарана, що й основна частина Гіад, проте значно далі від нього. Вони нагадують зменшену копію Малої Ведмедиці. Хоча Плеяди також називають «Сім сестер» (за кількістю зір, які видно у них неозброєним оком), насправді до складу цього скупчення входить до 3000 світил.

4. Де розташована Крабоподібна туманність?

Поруч із зорею ζ Тельця навіть у невеликий телескоп можна побачити крихітну туманну пляму неправильної форми. Це знаменита Крабоподібна туманність. Вона є залишком наднової, яку на Землі спостерігали 1054 року нашої ери. Тоді велетенська зоря, віддалена від нас на 6500 світлових років, померла у настільки яскравому вибуху, що протягом 23 діб її було видно навіть удень.

Саме залишком того стародавнього вибуху і є Крабоподібна туманність, яка розширюється з самого моменту свого виникнення. Зараз швидкість цього процесу оцінюється у 1500 км/с. За якийсь час вона уповільниться, а сама туманність розсіється у космосі.

У центрі Крабоподібної туманності є пульсар PSR B0531+21. Це ядро померлої зорі, що внаслідок вибуху стиснулося до дуже компактних розмірів і надзвичайно швидко обертається, випромінюючи періодичні імпульси практично в усіх діапазонах електромагнітного спектра.

5. Що таке зорі типу Т Тельця?

Зоря Т Тельця є настільки тьмяною, що її неможливо як слід роздивитися не лише неозброєним оком, але й у невеликий аматорський телескоп. Проте вже багато десятиліть учені уважно вивчають її й навіть назвали на її честь цілий клас космічних об’єктів.

Річ у тім, що Т Тельця — дуже молода зоря відносно невеликої маси. У ній тільки починаються термоядерні реакції, тому вона нестабільна і часто змінює свою яскравість непередбачуваним чином. Крім того, від неї надходить дуже сильний «зоряний вітер», який «видуває» з її оточення легкі елементи.

Зорі типу Т Тельця цікаві тим, що, на думку вчених, Сонце на ранніх етапах свого існування могло належати до цього класу. Навколо таких об’єктів дійсно досить часто зустрічаються газопилові диски, які у майбутньому можуть дати початок планетним системам. Тож цілком можливо, що в них астрономи можуть побачити наше минуле.