Астрофотограф помітив два найрідкісніші атмосферні явища: фото

Шведському астрофотографу Йорану Странду вдалося отримати на одному знімку не одне, а одразу два рідкісних небесних явища. Науковець із задоволенням сфотографував сріблясті хмари, що розташовані у шарі атмосфери, відомому як мезосфера, і є найвищими за будь-які інші хмари. Водночас під час знімкування біля селища Естерсунд у Швеції Странд помітив нехарактерне для цього сезону північне сяйво, яке він сфотографував разом зі сріблястими хмарами.

Сріблясті хмари разом з полярним сяйвом
Сріблясті хмари разом з полярним сяйвом. Фото: Göran Strand

Астрофотограф каже, що ніколи не бачив полярного сяйва так рано. «8 серпня — це фактично новий особистий рекорд для мене», — пояснює він.

Північне сяйво
Північне сяйво в зеніті. Фото: Göran Strand

Отримане дивовижне фото — це панорамне зображення, створене із семи об’єднаних фотографій. Воно було зроблене приблизно о 01:30 за місцевим часом. Для отримання фотографій астрофотограф використовував камеру Nikon Z9 при ISO 1600 та експозиції на 5 — 10 секунд. Додатково Странд використовує дані супутників Aurora для моніторингу активності неба. А спеціальні додатки для прогнозування повідомляли йому про початок та приблизне місцезнаходження полярного сяйва.

Сріблясті хмари разом з полярним сяйвом
Сріблясті хмари разом з полярним сяйвом. Фото: Göran Strand

Сріблясті хмари вважаються надзвичайно рідкісним типом високих хмар, які іноді можна побачити на нічному небі ясними літніми ночами. За даними Метеорологічного бюро, вони стають видимими приблизно в той самий час, що й найяскравіші зорі, й зазвичай мають блакитний або сріблястий колір.

Раніше ми повідомляли про ТОП-5 дивовижних явищ, які відбуваються лише в космосі.

За матеріалами Petapixel

Тільки цікаві новини та факти у нашому Telegram-каналі!

Приєднуйтесь: https://t.me/ustmagazine