Супутник ICEYE вивчив танення антарктичного льодовика

Вчені досліджують антарктичний льодовик Туейтс в Західній Антарктиді. Він повільно тане і нещодавно гляціологи отримали можливість дослідити, як в процесі цього змінюється його рельєф.

3D-карта танення льдовика Туейтс
3D-карта танення льдовика Туейтс. Джерело: Eric Rignot / UC

Вчені вивчають танення льодовика Туейстс

Нещодавно група гляціологів з Каліфорнійського університету в Ірвіні опублікувала дослідження льодовика Туейтс, розташованого у Західній Антарктиді. Їх цікавило, як на процес його танення впливає контакт з океанською водою. Відомо, що в цілому таке сусідство має прискорювати процеси руйнування криги.

Проте досі вчені нічого не знали, як ці процеси відбуваються із настільки великими шматками криги. Дослідити це питання їм допомогли зображення, отримані супутниками фінської компанії ICEYE. Це ті самі апарати, один з яких Україна викупала на рік для розвідувальної діяльності.

Особливістю апаратів ICEYE є те, що вони використовують для спостереження за поверхнею Землі радари з синтезованою апертурою. Завдяки цьому вони можуть точно визначати рівень поверхні незалежно від часу доби та погоди.

Тобто вони ідеально підходять для того, аби визначати зміни рельєфу льодовика. А можливість регулярно пролітати над тим самим місцем дозволяє вивчати динаміку цих процесів протягом кількох місяців.

Що дізнався супутник ICEYE

Супутник ICEYE спостерігав за льодовиком Туейтс з березня по червень 2023 року. Завдяки цьому вчені змогли побачити, як крига, що його складає, підіймається, вигинається і падає в море. Апарат отримував його зображення тричі на день із точністю до одного см. Завдяки цьому вчені змогли оцінити вплив припливів і відпливів на процеси у ньому.

Вчені знають, що морська вода замерзає не при 0°С як прісна, а при -2. І саме ця різниця примушує льодовик інтенсивно танути. А те, що утворюється при його таненні опиняється внизу під ним. Ця прісна вода тече підльодовиковими каналами, підіймає кригу та сприяє її таненню.

Тепер вчені отримали можливість уточнити свої моделі того, як відбувається колообіг води поблизу від Антарктиди. Загалом її солоність у цих місцях дуже низька відносно того, що спостерігається в інших частинах Світового океану. І тепер дослідники знають, яку роль в усьому цьому відіграє танення льодовиків.

За матеріалами: phys.org

Тільки найцікавіші новини та факти в нашому Telegram-каналі!

Приєднуйтесь: https://t.me/ustmagazine

Алгоритм машинного навчання допоможе передбачити гравітаційні хвилі
Примарний метелик: Gemini North зазнімкував планетарну туманність
Нова модифікація Телескопа горизонту подій побачить фотонні кільця навколо чорних дір
Розслідування завершено: SpaceX отримала дозвіл відновити польоти Falcon 9
Точно в ціль: висхідний Місяць «зафотобомбив» логотип Паризької олімпіади
Perseverance знайшов найважливішу марсіанську скелю
Темна матерія летить попереду звичайної під час зіткнень галактик
NASA спантеличена: повернення астронавтів Starliner залишається невизначеним
Sierra Space підірвала ще один прототип надувного модуля
Місячну базу може захистити від уламків кам’яна стіна