Перший «космічний буксир» вирушив на орбіту

9 жовтня з космодрому Байконур відбувся пуск ракети «Протон-М», яка доставила в космос розгінний блок «Бриз-М» із супутниками Eutelsat 5, West B і MEV-1. Найближчими годинами «Бриз-М» завершить маневри, необхідні для того, щоб вивести корисне навантаження на задані орбіти. Після цього апарати відокремляться від нього.

Попри те, що MEV-1 у цій місії є попутним навантаженням, саме до нього прикута основна увага фахівців. Річ у тім, що він є першим в історії апаратом, призначеним для продовження терміну служби старих супутників.

MEV-1 розробили фахівці компанії Orbital ATK (яка нині є частиною концерну Northrop Grumman). За наявними функціями його можна порівняти з «космічним буксиром»: він призначений для стикування з геостаціонарними супутниками й утримання їх на заданій позиції.

Після відокремлення від розгінного блоку 2326-кілограмовий апарат попрямує до своєї мети — супутника Intelsat 901, запущеного 2001 року, який на цей момент майже вичерпав бортові запаси палива. Найближчим часом інженери компанії Intelsat переведуть його на орбіту поховання. Це необхідно для того, щоб виключити ризик для інших геостаціонарних супутників на випадок, якщо під час зближення з «буксиром» щось піде не так.

MEV (концепт). Джерело: Orbital ATK

Після того, як MEV-1 зістикується з ціллю, інженери проведуть серію випробувань, які мають продемонструвати, що він здатний утримувати Intelsat 901 на заданій позиції. У разі успіху «космічний буксир» переведе його на нову орбіту, на якій той зможе відновити роботу. Згідно з умовами контракту, апарат утримуватиме супутник протягом 5 років. Після завершення цього терміну MEV-1 поверне його на орбіту поховання.

Надалі MEV-1 може бути використаний для продовження терміну експлуатації якогось іншого супутника. За твердженнями конструкторів, він у змозі зістикуватися з 80% наявних геостаціонарних апаратів. «Космічний буксир» розрахований на 15 років роботи.

За матеріалами https://spaceflightnow.com

Алгоритм машинного навчання допоможе передбачити гравітаційні хвилі
Примарний метелик: Gemini North зазнімкував планетарну туманність
Нова модифікація Телескопа горизонту подій побачить фотонні кільця навколо чорних дір
Розслідування завершено: SpaceX отримала дозвіл відновити польоти Falcon 9
Точно в ціль: висхідний Місяць «зафотобомбив» логотип Паризької олімпіади
Perseverance знайшов найважливішу марсіанську скелю
Темна матерія летить попереду звичайної під час зіткнень галактик
NASA спантеличена: повернення астронавтів Starliner залишається невизначеним
Sierra Space підірвала ще один прототип надувного модуля
Місячну базу може захистити від уламків кам’яна стіна